Donanım ve Yazılım ikisi de bilgisayarı oluşturan iki ayrı bölümlerdir. Donanımlar bilgisayarların elle tutulabilir, gözle görülebilir somut fiziksel parçalarıdır.
Donanım ve Yazılım
Yazılım ise bilgisayarda bu donanımları tanıtmak ve üzerlerinde işlemler yapabilmek için kodlanmış bilgisayar ara bilim dilidir. Yazılımlar aracılığı ile bizlerin yapmak istediklerini arka planda bilgisayar donanımlarına anlatmış olan bir yazıdır.
Asus Servis
Donanım araçlarını örnekle açıklayalım;
Mesela: Kulaklık, Monitör, Yazıcı, Klavye ve Mouse gibi donanım araçları Windows gibi yazılımlar aracılığı ile kullanıcıların yapmak istediklerini algılar ve çıktıya dönüştürür.
Çıktı Nedir?
Çıktı sadece yazıcıdan aldığınız kağıt değildir. Ancak buradan düşünmeye başlayabilirsiniz. Ekranlarınızda gördüğünüz görüntüler de birer çıktı, kulağınıza gelen seslerde birer çıktı demektir.
Yani kısacası bilgisayar ortamından kullanıcılara ulaşan verilerin tümüne çıktı denebilmektedir.
Yazılımı açıklarsak;
Windows gibi yazılımların da yazıldığı yazılımlar vardır. Bu cümle biraz kafanızı karıştırmış olabilir şimdi detaylandırıyor.
Yazılım Araçları:
C+, C++, C# gibi program yazılım araçları yanı sıra şu an okuduğunuz yazının var olduğu siteler gibi web yazılım araçları olan php, jawa, html gibi web yazılımları da vardır. Bunlar kodlama dili ile bilgisayar ile kullanıcıları buluşturan, bunu içinde donanımları kullanan oluşumlardır.
Böylelikle bütün oluşumdan bahsetmiş olduk. Yani tek bir donanım yada öylece köşeye bırakılmış bir yazılım hiç bir işe yaramayacaktır.
Hepsinin birbiri ile bütünleşmesi sonucu bilgisayarları kullanarak işlerimizi yapıyor, oyunlar oynuyor, filmler izleyebiliyoruz.
Donanım bilgisayarın dış yapısını oluşturur. Yazılım ise telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin çalışmasını sağlar. Bunun için yazılım çok önemlidir ama donanımlar ve yazılımlar tek başlarına hiçbir işe yaramazlar. Birbirlerini tamamlayan kavramlardır.
Donanımlara ekran kartı, ram, monitör, klavye, fare, hoparlör, web cam gibi örnekler verebiliriz. Yazılımlara ise telefonlardaki android ve bilgisayarlarda kullandığımız Windows’ u örnek verilebilir. Donanımlar kendi aralarında iç ve dış donanım birimleri olarak ikiye ayrılır.
Dahili iç donanım birimleri: Bilgisayarın iç tarafındaki yapılardır. Anakarta kablolu ya da kablosuz şekilde bağlı olan donanım birimleridir. Ram, hard disk, dvd, ekran kartı, ses kartı gibi parçalar iç donanım birimlerine örnek olarak verilebilir.
Harici dış donanım birimleri; Bilgisayara dışarıdan bağlanan ve bilgisayarı kullanmamızı sağlayan donanım birimleridir. Klavye, mouse, kulaklık, kasa, ekran gibi örnekler verebilir.
Asus Servis Merkezimiz aracılığı ile tüm donanımsal ve yazılımsal sorunlarını için destek alabilirsiniz.